Korošci pa j'hna košta

Iz Koropedija

Na Koroškem je taka navada, da məre za ižino bət məso. Za tiene ižina brəz govejske župe pa məsa pa rpice, pa solate ni nobena ižina, sploh pa ne ob nedelah. Lədi so pač tək navajeni, še iz təstih cajtov von, ko se je fejst devavo, pa s biv gvadovn tək ko pa vrah, če nis məsa jədo.

Jəs sn mislo, da rajtam niker ne pojejo tejko məsa, ko pa pərnas na Koroškem. Mi ta mvadi nismo venč tək navajeni, da bi mərvo glih məso bət na mizi. Tieni ga sploh jejo ne, to pa starejšam ne gre u račun. Sploh našam bicam pa dedijam ne. Mislijo, da je to rajtam kaka taka moda, ko je prəšva iz Lublane al pa iz Amerike, ko təsti muzikanti pa təste manekenke, pa taki, ko so po televiziji, vsi tək švoh zgledajo, ko ne bi meli kaj jest. Tək von zgledajo, ko bi montl na avfhengar obeso.

Še prejšn kedn sn tək mislo, da smo pərnas narbol zaguleni za štako košto. Saj təste sn žə vedo, da majo Prleki pa Prekmurci pa Štajerci tud čudno radi məso. Səmo nisn pa vedo, da bozave skor sploh jejo ne - tk ko što ne bi bvo jesti. Pole sn pa slučajno mev eno pot na Štajersko, sn biv pa gvadovn, ko cev dan nisn mev cajta jest. Se pa ustajim pər eni stari pa fejst znani gostilni, ko vala še za kr nobl. Na fasadi na vejko piše »gostilna in picerija«. Sn mislo, viš kək fajn, se mi pa glih pice lušta. Pa se usedem za mizo, naročim piti, pa gledam po menijo, kero pico bi jədo. Kelnarca mi je rekva, da priporoča malo pico, ko je skor glih tək vejka, ko pa ta vejka, səmo majn košta. Žə to je bvo hecno. Pole pa js gledam, so meli pa šest sort pic na menijo. Məsa se mi ni luštavo, mi je pa v očese padva zelenjavna, ko je bva edina brәz məsa. Pa baram kelnarco, ka točno bi bvo na zelenjavni pici, ko pisavo je səmo "mešana zelenjava". Me pa gleda en cajt, pole pa reče: »Pojma nimam. Kaj takega pri nas še nobeden ni naročo, pa že šesndvajst let tule kelnarim!« Zaj pa računi ... Zanclajs sn jo naročo, pa sn vido, da so jo rajtn resn prvo bart spәkli. Čist brәz žmaha je bva, al pa, tәk ko bi reko moj dedi: "Pač tejko da vampe narazn drži."

Taj sn pa vido, da Korošci sploh nismo tək fejst vorženi na məso. Tieni so še bol!