Bicina pogača

Iz Koropedija
Bicina pogača

Za dve nogi (1 mali pratfon)

Sestavine

  • pov kile gladke (namenske) moke
  • pov kocke kvasa
  • kak deci mleka
  • 3 jajce
  • vanili cukr
  • mavo ruma
  • naribana lupina od pov limone
  • 4 žlice kisle smetane
  • cukr
  • 30 dag mletih orehov
  • 200 g tovstih rozin
  • mavo margarine (za pratfon namazat)


Priprava

Valanje

Testo

  • pov kocke kvasa
  • 6 žlic mlačnega mleka
  • žlička cukra
  • pov kile gladke moke (namenske)
  • žličko soli (ne kopasto)
  • 3-4 žlice kisle smetane
  • 3-4 žlice cukra
  • 2 žlici ruma
  • 3 rumenjaki
  • 1 vanili cukr
  • naribana lupina od pov limone
Mazanje

Pov kocke kvasa, 6 žlic mlačnega mleka pa žličko cukra zašprudlaš pa počakaš, da shodi. Pole pa to zamesiš z vsem ostalem rečem u kepo testa. Če je testo prevenč mәhko, deš co še mihno moke, če je pa prevenč trdo, pa mihno mleka. Pustiš, da shodi, pa grata dva bart tk vejko ko pa je bvo.


Fila

  • 30 dag mletih orehov
  • par žlic mleka
  • 3 žlice cukra
  • 2 žlici ruma
  • sneh iz 3 belakov (rumenaki so šlә u testo)
Na talir al u skrinjo?

V mleko daš cukr pa zavreješ, po pa poliješ črez orehe, deš co še 2 žlici ruma pa sneh iz belakov, po pa vse vkop lpo šikano premešaš, pa ne prevenč, da sneh ne pade skop. Če je prevenč redko, deš co mavo drobtin (lahk tut od keksov), če pa pregosto pa deš co mleko al pa rum.


Razrolaš testo na centimetәr tovsto, namažeš s fili, dva centimetra roba pustiš nenamazana, da se kop prime, ko zrolaš. Črez posuješ rozine pa fajn zrolaš v dve roli, deš v namazan pratfon (fajn je, če je visok, da se ne razleze pogača, ko jo pečeš). Ko še u pratfono shodi za dva bart, jo deš pәčt. Prvo jo deš na 180°C za 20 minut če maš peč na veter, če pa ne, pač pogledaš koda začne rmena gratovat, po pa deš peč na 150°C pa še pečeš ene slabe tričetrt ure.


Kuhar svetuje

Če spečeš tejko pogače, da je ni kos pojest, jo žih deš v skrinjo. Ko jo odmrzneš, bo tk ko bi jo glih speko. Odmrzneš jo pa tk, da jo zaviješ u suho čisto coto, črez pa deš folijo al pa vrečko, pa pustiš ene 5, 6 ur, al pa še bolš, črez noč.

Tieni pa nimamo radi rozin. Tsti joh pač ne demo nt, pa je glih tk fajn, za nas še bolš.


Dober tek vam želi bica Tilka!