Smučarska koča

Iz Koropedija
{{{1}}}

tudi: Smučkoča

Izgovorjava: s'muč'kọ:ča

Smučarska koča stoji na severni strani Uršlje gore, na 723 m nadmorske višine. Do koče vodi štiri kilometre urejene makadamske ceste iz smeri Raven na Koroškem, Prevalj ali iz Kotelj. S terase pred kočo se odkriva prečudovit pogled na sam vrh Uršlje gore. Čudovit razgled preko doline, kjer leži kraj Kotlje, se dviga čez Kope na Pohorje, na Ojstrico in na Kozjak. Pred kočo je urejen velik parkirni prostor.

Koča je bila v letu 2004 skoraj popolnoma prenovljena. Organiziranim obiskom ponujamo možnost nočitev v dvoposteljnih sobah s toaletnimi prostori in na skupnih ležiščih. Trenutna kapaciteta nočišč za organizirane nočitve na Smučarski koči je 10 gostov, tri dvoposteljne / WC in ena štiriposteljna soba / WC. V koči je urejena gostilna, kjer je prostora za 40 oseb, ter posebni jedilni prostor za 15 oseb. Jedilnik vsebuje jedi iz domače kuhinje ter ostale jedi po naročilu.

Prostor v gostilni je pozimi zelo primeren za družabna srečanja, športne zaključke, praznovanja rojstnih dni, prednovoletna srečanja, pustna praznovanja ... Poleti je v prijetnem okolju na voljo tudi sončna terasa, kjer je prostora za 50 ljudi, zraven terase pa se razprostira travnik s kaminom, kjer imajo idealen prostor za razne piknike in zabave na prostem. V poletni sezoni in v toplih mesecih je v koči in na prostoru pred njo na voljo za ok. 200 oseb javnega prostora, namenjenega kulturnim prireditvam in organiziranim proslavam.

Koča je odlična izhodiščna točka za izlete na Uršljo goro (1699), kjer je gotska cerkev svete Uršule, najvišje ležeča cerkev na Koroškem, na Raduho, na Peco, na Olševo in proti Ivarčkemu jezeru, kjer je urejen lep rekreacijski center.

V bližini se nahaja Prežihova bajta, kjer je urejen spominski muzej pisatelja Lovra Kuharja, Prežihovega Voranca. Dvajset minut hoda proti jugovzhodu je urejeno spomeniško obeležje slovenske OF, medvojna bolnišnica Mirta. Pozimi so od koče dostopna najbližja smučišča, smučišče in drsališče Rimski vrelec (3 km), ki nudi tudi izsposojo drsalk, ter smučišče Poseka (4 km). Poleti je na isti destinaciji dostopen tudi novozgrajeni poletni muzej Ravne na Koroškem. Pobočje gore ponuja pestro izbiro poti, primernih za gorsko kolesarjenje, ter obilico sprehajalnih poti do drugih gorskih postojank, kmetij, gozdnih jas, markiranih gozdnih cest.


Viri: