Prevalška štorija

Iz o Koropedija

Skoči na: navigacija, iskanje
Votla peč
Votla peč

Tam, ko so pred davnam cajtam ble prevalške fužine, Farška vas pa Gučtan, je embart bvo jezero. Na Temlnovmo vәrho pa je pәr jezero živo čudno gnarn graščak, ko je mev tri čudno fletne čere. Ta prvi je bvo jәme Marija, ta drugi Barbara, ta tretki pa Rozalija. Čudno rade so se šәte čere vozle s čovno po jezero. Vozle so se tota h sosednimo graščako na sevәrni strani jezera, tam ko je zaj ajznpon. Ko so embart vәčәr zad domo hodle, je grato an tak čudn vihar, da je naredo take vejke valove, da se je pa čovn obәrno. Ni bvo pomoči, čere so se utople.

Graščak je naročo hlapcam, naj išejo otroke, pa je bvo vse ibržno. Nikәkәr niso moli najt kәrkaj jәhniga. Graščak se je pa zaoblubo, da bo tam, ko jәh bo našo, spuvo cerkle. Je pa prәšva 'na vejka vidra, pa preglodava pr Gučtano eno čudno vejko skalo, da je voda mova tam skoz tәčt. Še donšn den je u Meži tәsta vejka skala, ko se ji praji Votla peč, pod nje pa Meža teče.

Jezero se je posušvo, so pa našli tәste tri dәčle. Tam ko je grof našo čero Marijo, je spuvo cerklo svete Marije, ko se ji še dons reče Devica Marija na jezeru. Tam ko je našo čero Barbaro, je postajo cerklo svete Barbare. Čist zravn ne je pa našo še Rozalijo. Tam je pa sәmo tako mihno kapelco postajo, ko ni bvo placa za cerklo, ko je čist zravn Barbare, pa še stәrm breh je.

Osebna orodja