Kralj Matjaž se je prikazal

Iz o Koropedija

Skoči na: navigacija, iskanje

Najvišja gora vzhodnih Karavank Peca, buri domišljijo Korošcev že stoletja. Največ zgodb je povezanih s kraljem Matjažem, ki spi v votlini gore. Živega ni videl še nihče, je pa Koroški kantavtor Milan Pečovnik Pidži v skalovju Pece odkril njegov obraz.

Kot je dejal, je najprej opazil kraljevo krono, nato pa obraz z brado vred. Čeprav pomaga, da vam nekdo pokaže obris v steni, je ta razpoznaven takoj, ko ga prvič 'najdete' v skalovju.

Lik ni nastal od včeraj na danes, pač pa je nastajal stoletja in je delo narave. Kot je pojasnil župan Črne na Koroškem Janez Švab, je podoba rezultat neenakomernega topljenja dolomitiziranega apnenca, iz katerega je zgrajena gora Peca.

Mnogi so pred tem že videli v skalovju posamezne like, a o tako velikem in jasno izrisanem do sedaj še ni bilo govora. Domačini so odkritje sprejeli z navdušenjem, ob tem pa so se pošalili, da se je morda kralju Matjažu brada že devetkrat ovila okrog stola in je s to sliko napovedal prihod iz votline.


Viri:


Gleda iz Pece tudi Prežih?

Na tretji Dolinškovi sliki kralja Matjaža, iz katere je odsek slike na desni, lahko mogoče najdemo tudi skrit obris obraza Prežihovega Voranca ...


Če na Peci iščemo ksihte, se jih nekaj najde ...

Kdo je ta možakar?


Pa tale mož?

Osebna orodja