Ahacova hiša

Iz o Koropedija

Skoči na: navigacija, iskanje
Ahacova hiša
Ahacova hiša
Ahacova hiša na Prevaljah (1798) je najstarejši ohranjen arhitekturni spomenik na Prevaljah, ki ga zaradi prostorskih in oblikovnih vrednot prištevamo med najpomembnejše arhitekturne spomenike na Koroškem. Objekt s starejšo osnovo ima v bidermajerskem slogu okrašeno pročelje iz začetka ali srede 19. stoletja. Hiša je prepoznavna z značilnim obokanim prehodom, skozi katerega so nekoč vozili s konjsko vprego. Še v 19. stoletju se je za hišo bohotilo posestvo z vrtom, sadovnjakom, hlevom ... Sredi dvorišča je bilo veliko korito za napajanje konj in živine z vodnjakom.

V začetku 19. stoletja je Avgust Rosthorn prvič prišel na Prevalje, ustavil se je pri Logarju, v gostilni pri Ahacu, kjer mu je stasita gostilničarka postregla z ocvrtimi postrvmi in "rdečimi črnicami", kar je pripomoglo k navdušenju Rosthorna nad bodočimi Prevaljami, kjer je postavil temelje razvoju železarske industrije v kraju. V gostilno pri Ahacu so zahajali obrtniki, uradniki, učitelji, železarji, furmani, ki so vprego postavili na varno notranje dvorišče v senco kostanjev, tu so ob poletnih dnevih modrovali o krizi v železarstvu, o nemirnih vojnih časih. Pomudili so se v zadnji "posebni sobi" ali obiskali notarja, se pomudili na kegljišču, naslonjenem na zahodni del stavbe, ali kupili kruh v pekarni in meso v mesnici.

Tu so konec vojske 1918 lačni leški knapi taboril sitim strah, govori spominska plošča na pročelju v spomin na punt lačnih leških knapov. V dvorani pri Ahacu je uprizarjalo igre in pripravljalo druge prireditve društvo Sokol. Stavba je doživela komaj kakšno spremembo, zato je njena pričevalnost še toliko pomembnejša. Tod mimo je minevalo življenje kraja, a Ahacova hiša ostaja skoraj nespremenjena sopotnica, ponosna v vztrajanju njihovih lastnikov, družine Škufca in družine Gorjanc, s posluhom za ohranitev kulturne dediščine.


Viri:

Osebna orodja