Tomo Jeseničnik

Iz Koropedija
  • Ime in priimek: Tomo Jeseničnik, fotograf
  • Rojstvo: 14. februar 1964, Črna na Koroškem
  • Kraj bivanja: Slovenj Gradec

Foto: Tomo Jeseničnik

Življenjepis

S fotografijo se ukvarja že od osnovne šole. Takrat mu je fotografski aparat služil za občasno dokumentiranje dogodkov, ljudi in okolja v katerem je preživel svojo mladost. Pred kakimi dvanajstimi leti pa se je s fotografijo pričel ukvarjati intenzivneje. Izkušnje in znanje je sprva nabiral v domačem okolju, v gorah, gozdovih in dolinah Koroške. Kasneje pa ga je pot vodila v visoke gore v Karakorumu in Himalaji ter prostranstva Turčije in Kamčatke. Od leta 1996, ko je pridobil status fotografa - samostojnega ustvarjalca na področju kulture, se s fotografijo ukvarja profesionalno. Njegove fotografije so bile doslej objavljene v več kot štiridesetih tujih in domačih revijah in časopisih. Danes sodeluje z več oglaševalskimi agencijami, založbami, časopisnimi hišami in oblikovalskimi studiji. Je avtor in soavtor številnih fotomonografij, knjig in turističnih publikacij v Sloveniji in v tujini. Danes živi in ustvarja v Slovenj Gradcu. Poleg krajinske, naravoslovne in reportažne fotografije se posveča tudi kreativni studijski fotografiji. Za svoje delo je prejel številne nagrade: Leta 1995 - Slovenska fotografija leta - posebna nagrada žirije; Natečaj »Utrip mesta Ptuj« - prva nagrada žirije; 1996 - Častna diploma FIAP BLUE Ribbon - Herrhugowaard Nizozemska, Bronasta medalja FIAP za kolekcijo - Salon de Muntanya Barcelona Španija; Mednarodna razstava »Mleko 96« Maribor - prva nagrada; 2003 - Pelikanova nagrada.

Delo

samostojne razstave: Savinov likovni salon Žalec, Galerija Krnes Črna na Koroškem, Likovni salon Ravne na Koroškem (1995); Dvorana tabor Maribor, Fotogalerija Stolp Maribor (1996); Občina Dravograd, Galerija Krnes Črna na Koroškem (1997); Galerija Krnes Črna na Koroškem, Terme Zreče (1998); Likovni salon Ravne na Koroškem, Galerija Likovnih umetnosti Slovenj Gradec (1999); Bezirkshauptmanschaft Volkermarkt, Galerija Lipa Monošter, Knjižnica Dravograd, Občina Šentilj, Galerija LEK Ljubljana (2000); Likovni salon Ravne na Koroškem (2001); Mežica (2002), Slovenj Gradec (2003),

skupinske razstave: TR 3 Ljubljana, Avditorij Portorož, Kulturni dom Nova Gorica, Lienz Avstrija, Kulturni dom Nova Gorica, Galerija Metro Middenwaard Nizozemska, Geelong Art Gallery Avstralija, Cerdanyola del Valles Španija, Barcelona Španija, Vittoria Španija, Köln Nemčija, TR 3 Ljubljana, Fotogalerija Stolp Maribor, Kulturni dom Škofja Loka, Jakopičeva galerija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana (1995-2001).


Viri: