Raduha

Iz Koropedija
Redakcija dne 09:15, 12. september 2006 od imported>Skipr
(prim) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
{{{1}}}

Raduha (2062m) sodi k vzhodnemu delu Savinjskih Alp. Gora je dolgo apnenčasto sleme, ki je na sevrozahodu strmo odsekano. Razgled z Raduhe je med najlepšimi in med najbolj veličastnimi. Od tu lahko vidimo Savinjske Alpe z Robanovim kotom, nazobčane Julijce, Obir, Olševo, Peco, stisnjeno vasico Solčavo, Velikovec v zamejski Koroški, Svinjo planijo in Golico. Raduha ima izvrsten teren za smuko in smučanje je kljub južnemu pobočju nad Loko možno še ves mesec april.


Izhodišča: Solčava (642m), Luče (522m), Črna na Koroškem (575m).


Koče:

  • Koča na Grohatu pod Raduho (1460m): iz Solčave po cesti skozi Podolševo in Zgornje Sleme in mimo Bukovnika do parkirišča (10km); po panoramski cesti skozi Matkov kot (17km), naprej peš še 10 minut; iz Črne po cesti skozi Koprivno ali Bistro na Zgornje Sleme in mimo Bukovnika do parkirišča (20km); iz Solčave ob Klobaši in mimo Bukovnika (3h); iz Solčave mimo Tolstovršnika (3h).
  • Koča na Loki pod Raduho (1534m)


Vzpon na vrh: od koče na Grohatu čez Durce (1:30h); po zavarovani plezalni poti (1h); od koče na Loki čez Durce (ali mimo Durc ali čez planino Arto) (1:30h).