Forma viva

Iz Koropedija
Redakcija dne 19:25, 16. december 2007 od imported>Skipr
(prim) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)

FORMA VIVA 1964-1989, stalna zbirka Koroškega muzeja Ravne

Leta 1999 je minilo že petintrideset let od takrat, ko je bil na Ravnah prvi simpozij Forme vive. Udeležilo se ga je sedem umetnikov - kiparjev. Med njimi trije Jugoslovani, štirje iz evropskih držav ter po eden iz Kanade in Japonske. V Kostanjevici na Krki in v Portorožu pa so tovrstne prireditve bile že od leta 1961.

Ustvarjene umetnine so danes smotrno razporejene v okolju in vabijo obiskovalce, da prisluhnejo njihovi govorici. Večina skulptur je na območju sedanjih občin Ravne in Prevalje (Rimski vrelec pri Kotljah, Ravne na Koroškem, Prevalje in Poljana), po ena pa je v Mežici in Črni na Koroškem.

Plastike predstavljajo za občino neprecenjljivo umetniško vrednost, saj kažejo presek svetovnega modernega kiparskega ustvarjanj v zadnjih tridesetih letih.

Nov izziv za kiparje - gradivo: jeklo, okolje urbani prostor - se je na Ravnah stoodstotno posrečil. Ker je jeklo bolj obvljadljivo in bolj smotrno v svojih "grajenih" oblikah in ker so Ravne na Koroškem urbanistično nenavadno mesto, ki se razvija na dveh višinskih ravneh, je seveda zamikalo kiparje, da so se poskusili v povsem drugačnih rešitvah, zlasti s stališča umestitve plastik v že oblikovane mestne prostore. Kovina, natančneje jeklo in železo iz domače tovarne, se je kot voljna snov podalokiparskim zamislim, zato so se skulpture spontano umestile v urbane prostore Raven na Koroškem in bližnjih sosednjih krajev in postale mestotvorne likovne atrakcije in dejavna sestavina v življenju pritličja mesta in njegovih parkov ter drugih zelenih površin.Viri:

  • www.burger.si - slike, panoramski posnetki in razlage posameznih skulptur