Šentanel

Iz Koropedija
Redakcija dne 18:33, 24. januar 2011 od imported>Primozg
(prim) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
noframe

Opozorilo: geslo "Šentanel"  potrebuje revizijo.

To geslo je potrebno urediti (združiti teksta, dodati povezave).

Morda ga lahko pomagate urediti prav vi?


{{{1}}}
Šentanel

Na južnih obronkih Strojne in nad Podjuno leži znana turistična vas Šentanel(688 m n. v.). Cesta se odcepi z glavne ceste med Prevaljami in Poljano in pelje pod slikovitim, kamnitim železniškim mostom (Štoparjev most). Šentanel je mejna vas mogočnih kmetij, ki ima čudovito sončno lego s prelepimi razgledi na Uršljo goro, Peco, Raduho, Obir in Podjuno.


V vasi stoji župnijska cerkev sv. Danijela, po kateri je kraj dobil tudi ime. Nad vasjo je kapela sv. Uršule ob dveh mogočnih lipah, zraven pa velika travnata površina za družabna srečanja. Številna znamenja ob kmetijah in gozdnih poteh pričajo o preteklosti in so prave samorastniške mojstrovine. Kmečko okolje z dobro razvitim kmečkim turizmom, kjer boste poleg dobrot domače kuhinje uživali tudi ob ljudskem petju, plesu folklorne skupine in prisluhnili narečnim pripovedim. Za gostoljubnost in urejenost kraja je Turistično društvo Šentanel prejelo že številna republiška priznanja.


Od Štoparja po dolini Šentanelske reke proti Strojni leži vas Šentanel poimenovana po farnem patronu sv. Danijelu in obdana z mogočnimi kmečkimi domovi in samotnimi kmetijami v okolici. Cesta se odcepi z glavne ceste med Prevaljami in Poljano in pelje pod slikovitim, kamnitim železniškim Štoparjevim mostom do vasi (688 m n. v.). Šentanel ima čudovito sončno lego s prelepimi razgledi. Sama vasica šteje le nekaj deset hiš in kmetij, naseljena je bila že v 12. stoletju in iz tistega časa je ohranjen cerkveni zvonik. Novo cerkev sv. Danijela so zgradili 1865, okrog nje je urejeno pokopališče. Sredi vasi je Brusníkova lesena kajža iz leta 1652, ena najstarejših ohranjenih na Koroškem, z značilnim koroškim gankom, majhnimi okenci in pokrita s šitlni.

Od leta 1856 je v vasi šola, od leta 1945 podružnica osnovne šole Prevalje. Leta 1984 so s samoprispevkom krajanov zgradili novo šolo. Šentanel je rojstni kraj skladatelja Luke Kramolca, ljudskega godca Cirila Marina, tu je župnikoval Fran Ksaver Meško, tu se je rodil Mitja Šipek, vrhunski metalurg in vsestranski umetnik. V stari mežnariji je urejena spominska soba Luke Kramolca, v središču vasi stoji spomenik padlim v drugi svetovni vojni, pri Dvorniku pa imajo zbirko kmečkega orodja.

Nad vasjo je ob dveh mogočnih lipah kapela sv. Uršule, pri kmetiji Gornik stoji kužno znamenje iz 16. stoletja, v okolici ob gozdnih poteh so številna sakralna znamenja, na domačijah pa ohranjene lesene kašče …, prave samorastniške mojstrovine.

Nekoč izrazito samooskrbne kmetije s prevladujočo poljedeljsko dejavnostjo, ki so pridelovale različne vrste žit in poljščin, so se v sedemdesetih letih 20. stoletja usmerile v živinorejo, nekatere, predvsem v vasi in njeni bližnji okolici, pa tudi v turistično dejavnost. V kraju že več desetletij delujeta turistično in kulturno društvo s folklorno skupino in pevskimi zbori. Posebnost v kraju je ohranjanje narečnih pripovedi in ljudsko prepevanje Šentanelskih pavrov. Šentanel z razvitim kmečkim turizmom privablja številne obiskovalce in je prepoznaven turistični biser Slovenije.


Zunanje povezaveViri: