gostilna Brančurnik

Iz Koropedija
(Preusmerjeno s strani Gostilna Brančurnik)
{{{1}}}
Gostilna Brančurnik

Tik ob cesti med Prevaljami in Ravnami že stoletja stoji gostilna Brančurnik. Že na daleč so debeli kamniti zidovi, hlev in privezi za konje kazali na to, da gostilna služi predvsem furmanom in njihovim konjem. Ko je bilo tekom let furmanov na cestah vedno manj, se je tudi gostilna razvijala vedno bolj za zabavo ljudi; sprednjemu delu so zadaj priklopili ozko stavbo in v njej postavili kegljišče.


Danes gostilna stoji še vedno tam kot nekoč, tik ob glavni cesti, vendar je iz vseh strani dobila novo podobo, ki pa v sebi še vedno skriva svojo očarljivo stoletno podobo. Gostilna je preurejena tako, da lahko v njej najde vsaka družba svoj prostor. Velika in mala dvorana služita ob nedeljah za nedeljska kosila, ob posebnih priložnostih pa povabljenim na poroko, rojstni dan ali udeležencem kakšnih seminarjev in predavanj. Tudi ob lesenem točilnem pultu je nekaj miz tudi za tiste, ki bi si na svoji poti radi samo malo odpočili in se odžejali. V prvem nadstropju pa se nahajajo tudi 3 sobe; vsaka je opremljena v svojem stilu in je namenjena manjšim zaključenim družbam, ki si želijo malo odmaknjenosti za kakšen pogovor in si ob tem v miru napolniti trebušček s koroškimi specialitetami, kakšnimi ribami, školjkami in s kakšno buteljko dobrega vina.

Brančurnikova Štala

V sklopu podjetja Brančurnik pa je tudi Brančurnikova Štala, pivnica. V njej ne nudijo le pijače, temveč tudi kot v gostilni vsakodnevne malice, ter hrano, ki pa ni klasična restavracijska hrana. V svoje prostore privablja ljudi predvsem poleti, ko stari debeli zidovi dajejo hlad! Skozi leto pa zahajajo sem mladi in stari, veseli in razigrani, da se kaj pogovorijo in se ob koncih tednov tudi pozabavajo. Vsem popotnikom, ki se bi pa radi v prelepih koroških krajih nenačrtovano ali načrtovano zadržali, pa nudijo tudi prenočišča z zajtrkom.


Zunanje povezave