Gobova kremna juha

Iz Koropedija

Za 5 do 6 oseb

Sestavine

  • 1 kg svežih kukmakov oziroma enaka količina drugih gob (jurčkov, lisičk, štorovk), lahko tudi zmrznjenih (v tem primeru lahko manj)
  • 0,5 kg krompirja
  • 0,5 kg čebule
  • 10 dag korenja
  • 1 kisla smetana
  • 1 veliko žlico vegete
  • 1 vrečka gobove juhe – jurčki – to lahko tudi izpustimo
  • 1 do 2 dcl olivnega olja
  • 2 dcl mleka
  • 2 veliki žlici sveže ali eno žlico posušene bazilike ali majarona
  • sol po okusu
  • malo moke za podmet

Priprava

Na kocke narezan krompir in korenček rahlo posolimo in posebej skuhamo – ne preveč in odstavimo. Čebulo obvezno narežemo z nožem (ne miksati) in jo dušimo na olivnem olju, dokler ne zastekleni – lahko jo tudi rahlo osolimo. Dodamo na lističe ali kocke narezane gobe ter jih pražimo dokler ne postanejo mehke – največ 15 minut. Skupaj v večji lonec dodamo na pol skuhan krompir in korenček skupaj s tekočino v kateri sta se kuhala in vse skupaj pustimo da rahlo zavre.

Med tem časom napravimo podmet iz treh velikih žlic moke, ene kisle smetane, ene žlice vegete in 1 do 2 dcl mleka. V to mešanico dodamo tudi na drobno narezano baziliko ali majaron. Vse skupaj malo zmiksamo s paličnim mikserjem in nato ob stalem mešanu dolijemo v juho ki rahlo vre. Vse skupaj kuhamo še 10 minut. Po želji kasneje tudi rahlo popopramo in dodamo po okusu 1dcl dobrega belega vina – ni potrebno.

K tej juhi zelo pašejo ajdovi žganci ali ržen kruh.

Dober tek.

Štefan Erjavc: Ta recept je že vsaj 80 krat preizkušen, vedno jo kuhamo kadar imamo svoja srečanja v naravi.